Webbplatsen använder cookies för att spara dina inställningar och insamla statistik. Informationen delas med en utomstående part. Läs mer här: cookies
lantägg.se | B2B
  • lantägg.se»
  • Äggskolan»
  • Omeletter och frittatas
  • Dava Foods
    • Koncernen
    • Våra värderingar
    • Historik
    • Kvalitet
    • Miljö
    • Socialt ansvar
    • Kontakta oss
    • Informationsmaterial
  • Produktion
    • Hitta din äggproducent
    • Tvättade ägg
    • Produktionsformer
    • Ekologiska ägg
      • Det ekologiska valet
      • Ekologi året om
  • Äggskolan
    • Äggets anatomi
    • Ägget blir till
    • Viktklasser
    • Ägg och hälsa
    • Förvaring
  • Produkter
    • DVH
      • Ägg från burhöns, inredda burar
      • Ägg från frigående höns inomhus
      • Ägg från frigående höns ute
      • Ekologiska ägg
      • Pastöriserade ägg
    • Foodservice
      • Kokta, skalade ägg
      • Skalägg i smartbox
      • Pastöriserade och flytande ägg
    • Eggyplay
    • Vi älskar
    • Dina ägg
    • Brunch
    • Mellisägg
      • Ägg och din hälsa
      • Vad är ett ekoägg?
  • Recept
  • Kontakta oss
    • Personal

Naturens genidrag

Ägget är naturens egen praktiska lilla energibar, som passar utmärkt både som ett snabbt litet mellanmål och som proteinjektion till frukost. Ägget innehåller nämligen alla livsnödvändiga vitaminer och mineraler, förutom C-vitamin, och kommer i en naturlig, praktisk förpackning.

Ett av äggens viktiga näringsämnen är protein. Ägg innehåller en viktig mängd protein (12,3 g protein per 100 g) av hög näringsmässig kvalitet. Den höga kvaliteten betyder att kroppen kan utnyttja nästan allt protein som finns i ägget. Proteinerna bygger upp kroppen och är en viktig källa till energi. Men det är inte bara nyttigt och smart att äta ägg, ägg är dessutom är en oumbärlig ingrediens i köket tack vare sina fysiska egenskaper.

Ägg binder vätska, ökar volymen, får vissa ämnen att blanda sig bättre, ger färg och piffar upp vilken maträtt som helst. 

Volymskapande

När äggvita vispas bildas luftbubblor av proteiner och äggvitan ökar i volym. Ju kallare luft, desto större bubblor, vilket avgör t.ex. hur mycket en sufflé växer. När man vänder ned äggvita i annan smet ska man vara försiktig så att inte luftbubblorna blir förstörda. Detta kan med fördel utnyttjas vid tillagning av gratänger, fromager, maränger och patéer. Man får bäst resultat när äggvitan är rumstempererad.

Bindemedel

Äggets proteiner stelnar när man värmer upp det. Ägg kan därför användas som bindemedell i många olika slags rätter. Ett ägg som motsvarar ungefär 1/2 dl om du mäter upp det, kan binda ungefär 1 dl vätska. Den egenskapen utnyttjas blanda annat när man lagar t. ex. äggstanning, pannkakor och  köttbullar.

Redningsmedel

Äggulans förmåga att reda eller att förtjocka används för att laga glass, dessertkrämer eller såser. Äggulorna vispas upp med lite salt i en skål. Koka upp såsen som ska redas i en gryta. Häll lite av den varma såsen i skålen med äggen och rör ihop. Ta grytan av värmen och rör ned äggulorna i den varma såsen så att den inte fortsätter att koka när äggulorna är tillsatta - annars skär den sig. Äggulorna får inte koka, då bildas små klumpar som inte kan lösas upp.

Emulgeringsmedel

Äggulans förmåga att binda, eller emulgera, utnyttjas framför allt när man lagar majonnäs och bearnaise- eller hollandaisesås. Det är inte svårt att göra dessa såser hemma — kom bara ihåg att bearnaise- eller hollandaisesås aldrig får koka — äggulan blir gryning vid höga temperaturer och då skär sig såsen.

Klarningsmedel

Äggvita kan klarna en grumlig buljong eller fruktsoppa. Häll i lite äggvita under uppvärmning, så fångar den upp och binder buljongen eller soppans orenheter, som sedan kan silas bort.

Färgmedel

Vilket bakverk som helst som penslas med ägg får en skinande och läcker gul yta. Låt dig inspireras av alla våra spännande recept här på hemsidan!

 

Pizzaomelett Margherita

Champinjon- och musselomelett

Sparrisfrittata

Pizzaomelett Napolitana

Rysk omelett

Omelett med räkstuvning

Omelett med färsk kronärtskocka

Persisk valnötsomelett

Zucchinifrittata

Italiensk risottofrittata med parmaskinka

Spenatfrittata och tomatfrittata

Paprika- och rödlöksfrittata

Spenatomelett

Äggkaka

DAVA Foods · Box 333 · 532 24 Skara · Tel. 0511 34 67 00